Att Döma Superettan

I detta reportage får vi följa med på en Superettan match mellan Ljungskile SK – Degerfors IF tillsammans med Julian Poulsen Sosefo & Anders Böwing.

Då va det dags för min och Anders Böwings tur att få ge er kollegor en inblick i hur ett uppdrag i Superettan kan se ut. Vi har valt att skriva om matchen Ljungskile SK – Degerfors IF som vi dömde nu i lördags den 16:e maj.

För cirka tre veckor sedan fick vi vår andra matchlista för säsongen från vår coach, listan innehåller de uppdrag som vi blivit tilldelade fram till och med sommaruppehållet (till slutet på juni). Att få en så pass lång matchlista skapar goda förutsättningar för oss att planera fotbollen tillsammans med familjen och jobbet. Det ger oss även chansen att i god tid boka hotell och flyg till de matcher som är en bit bort.

Precis som för många av er, och som för oss, börjar förberedelserna och laddningen inför uppdraget redan i början av samma vecka och inte bara dagen innan. För att prestera optimalt krävs det att flera faktorer är i harmoni, både jobbet, familjen, kosten, sömnen och fysiken. Att allt är på topp är avgörande för att det ska fungera oavsett nivå.

Cirka tre dagar innan matchdagen planerade teamet plats och tidpunkt för samling. Vi från Jönköping skulle hämtade upp fjärdedomaren på vår väg mot Göteborg och därefter skulle vi möta upp domaren på Scandic Europa i Göteborg för genomgång och gemensam lunch. Under säsongen, och även till dagens match, åker vi alltid i SvFF:s kostym om inget annat sägs. Det är domaren som bestämmer vilken typ av klädsel som gäller till matchen.

Efter avslutad match är det en del saker som ska genomföras. Först kommer matchsekreteraren in i omklädningsrummet för at kontrollera dagens minuthändelser för mål, varningar och byten tillsammans med fjärdedomaren. Efter det kom dagens matchdelegat för att kontrollera lagens uppträdande och hur arrangemanget fungerat ur ett domarperspektiv. Därefter kom dagens matchobservatör in och gav sin syn på teamets insats, vilket kan sammanfattas med att hade genomfört matchen på ett bra och stabilt sätt. Teamet, tillsammans med observatören, diskuterade några situationer att ta med sig under säsongen.

Vid klockan 18:30 lämnade vi Uddevalla Arena för avfärd mot Göteborg, för att släppa av domare Lars Olsson, därefter mot Dalsjöfors för att släppa av fjärdedomaren. Vi var tillbaka i Jönköping vid cirka 21:00 vilket innebär att dagens uppdrag tog cirka tio och en halv timma.

Efter avslutad resa är det bara att förbereda sig inför nästa uppdrag, dagen efter match blir det en lättare promenad och ett lätt träningspass, detta för att vara redo för nästa veckas uppdrag då det blir två matcher, en match den 20 maj och en den 24 maj. Den 24 maj väntar en långresa då vi ska ta oss till Östersund.

Vi hoppas att dessa rader ska ge er en bild av hur ett uppdrag i Superettan kan se ut. Kör hårt och fortsätt jobba hårt ute på fotbollsplanerna runt om i Småland så syns vi framöver!

//Julian Poulsen Sosefo och Anders Böwing

Nedan följer lite bilder från uppdraget. På sista bilden ser vi hela domarteamet representerat. Huvuddomare Lars Olsson (Umeå), AD1 Julian Poulsen Sosefo och AD2 Anders Böwing (båda Jönköping) samt 4:e-domare Fredrik Olsson (Dalsjöfors)