Att Döma Allsvenskan

I detta reportage följa med in bakom kulisserna i en Allsvensk match mellan GIF Sundsvall – BK Häcken tillsammans med Fredrik Klyver.

Tänkte med detta inlägg ge er en inblick i hur det är att döma en allsvensk match, många av de saker jag nämner är så klart likadana oavsett division (reseplanering, kontakt med övriga i teamet etc.) men trots det så finns det en del skillnader.

För cirka tre veckor sedan fick vi vår första matchlista, redan då började man så smått blicka framåt och börja planera. För min del innebar det bland annat att jag var tvungen att kontakta arbetsgivaren för att försöka hitta en bra lösning på de dagar där mitt schema på arbetet krockade med tillsättningen. Jag har valt att ha upplägget att jag löser allt med arbetsgivaren efter att vi fått matchlistan, det är nästan omöjligt att på förhand gissa vilka uppdrag man kommer att få. På denna lista krockade det bara två gånger, och en av de gångerna var i samband med dagens match, men det gick så klart att lösa tack vare en förstående och fotbollsintresserad arbetsgivare.

Nästa fas i planeringen var att kontakta ”vår” resebyrå i Stockholm för att boka biljetter. Jag ställde mig frågan, hur tar jag mig från Jönköping till Sundsvall? Jag fick ett antal reseförslag från resebyrån och bestämde mig för att boka en SAS-flight från Landvetter, via Arlanda, till Sundsvall. Att ta morgonflighten från Axamo till Arlanda skulle bli alldeles för dyrt, totalpriset för en sådan biljett t/r skulle hamna på drygt 8500kr! Nu kom vi ner till hälften… Tiden att passa på Landvetter blev till slut 0935 då flyget lyfte mot Arlanda, beräknad ankomst i Sundsvall var 1300. När flyget var bokat var det dags att boka hotell, för vår del är det i första hand Scandic som gäller och bokningen är smidig att göra. Vi söker upp bokningen själva och bifogar ett underlag för fakturering, så vi behöver aldrig ligga ute med några pengar, vilket är skönt!

Veckorna gick och matchdagen närmade sig, tre dagar innan match stämde vi i teamet av så att allt gått enligt planerna så långt. Vi bestämde också tid för samling och domaren i matchen ville träffas på Scandic City i Sundsvall kl 1630, alltså 2,5h innan match. Domaren plus de andra två i teamet anlände med bil till Sundsvall, en resa på mellan tre och fem timmar…

Efter dryga sex timmar på resande fot anlände jag till Scandic i Sundsvall, alltid lika skönt att komma fram, även om resan i sig gick ganska smärtfritt. Dagens frukost intogs i SAS-loungen på Arlanda i väntan på flighten mot Sundsvall, och direkt efter incheckningen på hotellet var det dags att leta upp ett lunchställe. De senaste två åren har jag blivit allt mer noggrann med min planering vad gäller matintaget, dels med anledning av den utbildning jag går genom UEFA (Core), där ett av målen till september är att ha en fettprocent på <12%, men också med anledning av att jag upplever det som att jag presterar bättre om jag äter ett riktigt mål mat ”långt innan” match och sen bara fyller på med något mindre timmarna innan match. Här är upplägget så klart väldigt individuellt och om man reser som ett team till match är det viktigt att alla får sin egna planering att fungera (i alla fall så gott det går)!

Klockan 1630 var kostymen och slipsen påtagen, vi åker alltid till match i SvFF:s kostym, undantaget de varmaste dagarna mitt i sommaren då det är pikétröja som gäller även för oss. Nere i hotellets reception anslöt domare Glenn Nyberg tillsammans med AD1 och 4:e-domaren. Glenn höll sin pre-match discussion och vi i teamet stämde av viktiga områden inför dagens match. Vi diskuterade bland annat samarbete (first bite of the cherry), offsidesituationer, ansvarsområden vid fasta situationer, kommunikation i headset och en del annat. Vi diskuterade även de båda lagens matcher i förra omgången, fanns det någonting därifrån som vi kunde ta med oss till dagens match? Allt detta för att vara så väl förberedda som möjligt.

Klockan 1710 åkte vi mot Norrporten arena, detta för att vara på plats 1h 45min innan avspark. På plats möttes vi av domarvärden från hemmalaget, därefter genomförde vi en kort inspektion av spelplanen, vilket inte var några konstigheter då det var konstgräs. En kortare pratstund med domarvärden och en slät kopp kaffe senare så var det dags för information från dagens matchdelegat. Matchdelegaten är på plats långt innan vi kommer (220 min före avspark) och är med på olika möten innan match där det avhandlas allt från tv-produktion till säkerhet och eventuella frågor som uppstått inom föreningarna. Den information som vi fick från delegaten handlade mest om tv-produktionen samt förväntat antal åskådare samt eventuella ”problem” som kan knytas till dessa, men vi gick även igenom de båda lagens matchställ.

Nästa punkt på programmet var kl 1820, det var då vi klev ut på planen för at börja värma upp. Uppvärmningen bestod av två delar, den första delen var gemensam uppvärmning under ledning av domaren. Vissa domare praktiserar detta och andra gör det inte, jag kan tycka att det ger ett proffsigt intryck om teamet till en början värmer upp gemensamt, vilket vi alltså gjorde idag. Efter den gemensamma uppvärmningen (som tog dryga 10min) så var det tid för egen uppvärmning. En viktig del under den egna uppvärmningen är att kontrollera sitt arbetsområde. Detta innebär alltså att jag som AD går ut till min sida och gör ett par löpningar utmed min linje, detta för att hitta fokuspunkter på motsatt sida och för att ”känna av läget”, detta är särskilt viktigt när man kommer till arenor som man inte besökt tidigare. Är det en arena med naturgräs är det än viktigare eftersom det kan finnas ojämnheter inom ditt arbetsområde som man gärna vill veta av innan man gör en sprintlöpning förbi dessa.

Kl 1843 gick vi in i domarrummet för att montera på headset och byta om till matchtröja. För mig är det alltid något speciellt när headsetet monteras på, då vet man att det är allvar och man taggar till det där allra sista som krävs inför matchen. Enligt angivet minutprogram så kallades båda lagen ut kl 1852 för att sedan stå uppställda i spelartunneln 1854 redo för inmarsch. Vi AD har alltid ansvar för varsitt lag före inmarschen, det vi kontrollerar är färgen på underbyxorna samt tejpen på strumporna, men även så att spelarna inte har några udda färger på sina avklippta strumpor som det går mode i nu, det enda som är tillåtet är fotbollsskor av t.ex. märket Nike med insydda strumpor i udda färg (konstigt men sant…). På tecken från arrangemangsansvarig marscherade vi in på spelplanen för line-up kl 1855.

Efter sedvanlig slantsingling var det kick-off till Sundsvalls favör. Matchen spelades under blåsiga och kyliga förhållanden på Norrporten arena vilket påverkade båda lagens spel. Första halvlek var mållös men vi AD ställdes på en del prov vad gäller vår koncentration vid ett par tighta offsidebedömningar, vi hade även ett par kluriga samarbetssituationer med domaren som vi löste på ett bra sätt. I andra halvlek tog BK Häcken ledningen men GIF Sundsvall kvitterade på tilläggstid och matchen slutade 1-1. Både spelare och ledare var positiva efter slutsignal vilket allt som oftast är ett bra kvitto i det stora hela, speciellt om det stämmer överens med ens egna känsla.

Efter matchen väntade en kort genomgång med dagens matchsekreterare, det som avhandlades där var antalet mål, byten och varningar samt minutangivelser för dessa. Därefter var det dags för dagens matchdelegat att få ordet, det som gicks igenom var arrangemanget som sådant, lagens uppförande mot varandra och oss, samt fair play i form av varningar (och utvisningar om så skulle vara fallet). När allt det administrativa var avklarat så var det dags för domarobservatören att hålla sin genomgång. Inom elitfotbollen ska det vara en (ibland två) domarobservatörer på varje match. Omdömet från dagens observatör löd i stort ”vad enkelt det är för mig som observatör när det är ett sådant fantastiskt team på plan!”, ett omdöme som så klart känns skönt att få! Trots detta diskuterade vi så klart ett par situationer och bedömningar som varit under matchen, allt för att ha något att ta med oss inför framtiden.

När klockan närmade sig 2200 så lämnade vi Norrporten arena efter ett väl utfört uppdrag. Alla i teamet kände sig mycket nöjda och den viktiga frågan vi tog med oss var: Varför gick det så bra idag? Det är viktigt att inte bara bocka av de matcher som går bra utan även fundera på varför de gjorde det, så man kan ta med sig samma känsla till nästa match. Det är lätt att man ältar de insatser som går mindre bra, men det är lika viktigt att ta med sig de positiva insatserna och fundera på om det var något särskilt som gjorde att teamet presterade så bra just idag (teamwork, koncentration, engagemang, inställning etc.)!

Efter en god natts sömn på Scandic väntade taxin utanför hotellet kl 0840 för att ta mig mot flygplatsen. Efter en returflight liknande gårdagens så landande jag på Landvetter vid kl 1230. Vid 14-tiden kom jag hem till Jönköping igen, cirka 31 timmar efter det att jag lämnade hemmet för att ”bara” döma en match på 90 minuter uppe i Sundsvall.

Att få vara en del av fotbollsfamiljen och att få känna den gemenskap som vi gör inom domarkårens olika nivåer är några utav de saker som gör att man kan hålla motivationen på topp inför varje uppdrag. Det skulle vara en omöjlighet att prestera på den här nivån om man inte går in till 100% inför varje match, man avslöjas direkt om man inte ”är där”, och i längden skulle det vara ohållbart. Att få vara en del av detta är få förunnat och det är förbaskat roligt!!

Efter hemkomsten idag väntar recovery training (cykel 60 min samt relax). Allt för att vara så väl förberedd det bara går inför nästa uppdrag den 20 april. Full fokus även då!

Det var allt för mig, hoppas ni fick en liten inblick i ett allsvenskt uppdrag. Lycka till med era egna matcher nu när serierna drar igång.

/Fredrik Klyver

Vi tackar Fredrik för denna inblick och önskar han lycka till framöver!