Att Döma Division 2 Herrar

I detta reportage får vi följa med Andreas Aufva Johansson, George Jansizijan och Josef Matti på en match i divison 2 herrar mellan FC Linköping City – Assyriska IF Norrköping.

För min del börjar planeringen och förberedelserna redan på söndagen innan då man tänkte igenom träningsupplägget för veckan som kommer. Det gäller att känna sin kropp om man ska kunna göra så för det är väldigt individuellt hur kroppen påverkas av träning och annat innan match. I mitt fall så brukar jag ha det lite tuffare i början av veckan för att sedan stegvis trappa ner på träningen när det närmar sig matchdagen Jag hade intervallträning kombinerat med uthållighet i början av veckan och gick över till lättare styrkeövningar mot slutet med fokus på rörlighet. Två dagar innan match börjar jag fokusera mer på min kost och ger kroppen mer vätska.

Tre dagar innan match brukar jag kolla över läget hos föreningarna antingen (i bästa fall) så ringer föreningen upp mig och jag kan höra mig för om det är något speciellt som kan vara bra att veta inför matchen, det kan vara allt från planbyte, matchdräkter, om det skall det hållas någon form av tillställning innan matchstart etc. Jag tycker alltid att sådant här är skönt att veta så man kan planera sin tid för uppvärmning och utmarsch, man vet vad som väntar helt enkelt. Självklart handlar det också om att bara kolla så att allt är OK och att läget är under kontroll, just i denna matchen så ringde föreningen mig fyra dagar innan match så jag kunde med enkelhet planera allt i god tid.

 

På fredagen lägger jag upp reseplaneringen inklusive matstoppen. Jag brukar göra det med råge, allt för att alltid ha tiden på sin sida. Matchstart var kl 15.00 och jag vill vara på arenan minst en och en halv timma innan match, alltså kl 13.30. Resan borde ta 1h 15 min och utöver detta ska matstoppet planeras in, samt även tid för genomgång. Jag håller alltid genomgången på annan plats än arenan, för väl på plats blir det mycket spring med tränare, lagledare, domarvärdar etc. som skall fråga massa saker och vi vill inte bli störda i vår genomgång. Så att ha den gjord innan man anländer är verkligen ett stort plus, vilket också gör att vi kan fokusera på vårt jobb när vi är framme.

 

Efter att reseplaneringen är gjord så kontaktar jag mina AD, George Jansizijan och Josef Matti. Matti skall bli upplockad på Öxnehaga kl 11.30 och George kl 11.45 utanför sin bostad i Jönköping. Matstoppet kommer att vara kl 12.15 på Östgötaporten Dinners. I samtalet med min AD tar jag även upp klädsel och utrustning samt vem som tar med vad och vem som skall köra. Vi tre har gått med varandra många gånger tidigare och alla vet sin roll och vem som gillar att göra vad. Matti är oftast förare och George har koll på musiken samt den exakta vägbeskrivningen. Själv så sätter jag mig i baksätet och slappnar av och håller koll på planeringen så den håller.

 

Matchdagen är framme, jag vaknar tidigt kl 07.00. Jag vill komma igång tidigt och har en bra rutin eftersom frukosten kommer då jag brukar vara van vid det och jag kommer även hålla mig mätt till matstoppet kl 12.15. Dagen innan har jag packat väskan, checkat utrustningen, signalflaggorna, headsetet och tankat bilen mm. Det ända jag behöver tänka på är att ta det i min takt och ladda. Matchdagen är alltid speciell då man går in i sin bubbla och man ser verkligen på mig när det är match allt är total fokus det finns inget annat utan det är bara matchen som gäller.

 

Jag gör mig i ordning mig och det sista jag gör är att ta på mig kostymen, sedan är det avfärd kl 11.20, taggad för match!

 

Allt följer planeringen till minsta detalj och vi lämnar Jönköping kl 11.45. Väl framme på Dinners kl 12.15 så beställer vi mat och vi börjar lite lätt att prata om matchen och om det är några speciella saker vi ska tänka på. Stämningen är lugn och avslappnad och vi har det kul ihop. Vi drar lite roliga historier och bygger upp energin inför matchen. Vi lämnar Dinners runt kl 12.50. Väl inne i bilen drar vi igång genomgången, vi pratar om just denna matchen och dess betydelse. Linköping är ett topplag och befinner sig i en ständig delad serieledning med Sleipner och har inte råd att tappa poäng, det är också bra att veta att det är en aning derbykänsla i matchen med tanke på det korta avståndet mellan lagen. Assyriska har även spelare som lämnat för Linköping och Linköping har spelare som har lämnat för Assyriska, man kan nästan känna på stämningen. Vi går igenom offsiden och situationer som kan uppkomma och hur vi skall lösa dem. Vi trycker på samarbetet och hur vi skall fördela arbetsområdena under matchen. Vi går igenom listan från a till ö och lämnar inget åt slumpen. De diskussioner som uppkommer ser vi till att lösa steg för steg för att komma fram till bästa möjliga lösning.

 

När det är 10 minuter kvar till arenan sätter George på lite ”tagg-musik” och jag slår av mobilen för att inte låtas påverkas av yttre faktorer. Vi rättar till slipsarna och slår på koncentrationen till max.

 

Vi anländer till arenan kl 13.30 där vi välkomnas av hemmalaget och de leder oss till vårt rum, vi kollar av planen och därefter är det full fokus på vårt jobb. Vi gör den sista kontrollen av utrustningen och säger några väl valda ord till varandra. Kl 14.20 går vi ut för uppvärmning och de sista förberedelserna inför matchstarten. Kl 14.45 går vi in och tar på oss det sista och i detta skede är det total tystnad, stämningen går att ta på. Precis innan match går jag alltid igenom vad jag gjorde bra i förra matchen och jag har en positiv bild framför mig. Kl 14.55 samlas vi för gemensam utmarsch. Sista andetaget görs och jag blåser igång kl 15.00.

 

När första halvlek är avklarad kan vi konstatera att det är mycket frisparkar och lagen är otroligt taggade, ingen vill förlora och matchbilden är inte som hemmalaget vill, de tenderar till att bli lite frustrerade. Vi lägger upp en ny plan i pausvilan om hur vi skall hantera detta, vad får inte missas och hur vi skall ro hem denna intensiva matchen. Vi lägger om gameplanen en aning och vi enas om att vi skall ta tag i ”minsta lilla” direkt, allt för att hålla nere deras temperament och hålla matchen lugn.

 

Kl 16.00 står spelarna uppställda och redo för 2:a halvlek. Efter 90 + 3 min blåser jag av och Linköping står som segrare med 2-1 , dock med hjärtat i halsgropen då Assyriska fick in 2-1 i 87:e minuten vilken ledde till en stor anstormning mot slutet.

 

Matchen i sig var väldigt känsloladdad, alla situationer och beslut var det en otrolig fokus på. Det gällde att vara närvarande hela tiden och med närhet fullfölja vår gameplan. Detta var helt klart en så kallad ”höstmatch” då allt betydde något. Efter matchen då vi tackat spelare och ledare för matchen så gör vi vårt jobb med matchrapporten, kvittenser och inrapportering av resultat etc. Sen sätter vi oss ner och gör en självanalys av matchen om inte det nu finns en observatör på plats som kan dela sin bild av matchen. Jag tycker att det är otroligt viktigt att göra detta och gå igenom vissa oklarheter och hur vi skall ta med oss dem och lösa det bättre till nästa match.

 

Vi var eniga om att vi i ett tidigare skede skulle stämt i bäcken för att ha fått en lite behagligare resa genom hela matchen. Men som helhet var vi helt klart nöjda och vi lämnar Linköping Arena runt kl 18.00 med en skön känsla.

 

Vi var eniga om att vi i ett tidigare skede skulle stämt i bäcken för att ha fått en lite behagligare resa genom hela matchen. Men som helhet var vi helt klart nöjda och vi lämnar Linköping Arena runt kl 18.00 med en skön känsla.

 

Höstpremiären är avklarad och man är igång igen, HÄRLIGT!

 

Vi tackar Andreas, George och Joseph för detta reportage, och önskar dem lycka till under höstens matcher!