Steg 3 (2022) - Arian Banda

Fortsättning följer! I detta reportage får vi följa med Arian Banda som under säsongen 2022 har gått steg 3, vilket är det tredje av femte steget i utbildningsstegen. 

Du har under säsongen 2022 genomfört Steg utbildning 3. Kan du berätta om vad Steg 3 innebär? Steg 3 innebär att vid godkänd utbildning så får man döma i division 3 direkt, man har även behörighet att döma div 2. 

Kan du berätta om vägen dit? Alla div 4 domare har möjlighet att bli uttagna till steg 3. Alla div 4 domare är indelade i olika grupper med ca 8 domare i varje grupp där man har en coach som leder gruppen. Man har flera observationer under en säsong och det är coacherna som sätter sig ner i slutet av året och rankar de domare som de anser bäst lämpade och redo att döma div 3. För min del så gick det väldigt bra under förra säsongen så coacherna valde att nominera mig.

Hur många platser konkurrerade ni om? Coacherna valde att nominera 4st domare förra året. Sedan är det tyvärr så att alla inte får platserna, utan svenska fotbollsförbundet tar sedan ut så många domare som det behövs från varje distrikt. Småland fick med 2st förra året och många andra distrikt fick bara med en domare. Vilka som får platserna bestäms då via ranking, där coacherna i Småland rankar sina nomineringar från 1-4, och i vårat fall så blev de som var rankade 1a och 2a uttagna.

Hur förberedde du dig inför Stegutbildningen? Det är viktigt att inte försöka förändra något utan döma på det sättet som man gjort tidigare så det är just det sättet som fått dig nominerad. Så gå igenom tidigare rapporter och titta på det positiva samt se till att man förbättrat det man har fått som förbättringsområden. Fysiken är otroligt viktig i dessa steg då fysiken på spelarna är mycket bättre i div 2-3.

Hur genomfördes Stegutbildningen? När man blir uttagen till steg 3 så blir man indelad i olika grupper med andra domare från andra distrikt. Grupperna består av 3st domare och 2st instruktörer. Man träffas därefter under två helger i två olika städer där alla domare får döma en div 4 match var samt en match dom AD. Man spelar in matcherna och har därefter genomgång på hotellet med instruktörerna för att se vad man gjorde bra och mindre bra. Min grupp bestod av en domare från Örebro och en från  Linköping. Första helgen var vi i Kalmar och andra helgen var vi i Jönköping. Efter detta så får alla domare en provmatch i div3 där samma instruktörer kommer och tittar och därefter bestämmer de om man klarat utbildningen eller inte.

Vad var det bästa med Stegutbildningen? Duktiga instruktörer som varit med och dömt fotboll högt upp samt tittar på fotboll högt upp. De kommer med väldigt bra och nyttig input och man känner att man utvecklas som domare under denna utbildning.

En Stegutbildning är sällan en dans på rosor, vad var det tuffaste med Stegutbildningen (eller vägen dit), och hur handskades du med det? Det är för det första väldigt tufft att bli uttagen till steg 3 då det finns väldigt många duktiga div 4 domare i Småland. Så för att få en av de få platserna så måste man ha en väldigt bra säsong och visa coacherna att man förtjänar platsen. Under själva utbildningen så gäller det att vara fokuserad och lyssna på de tips man får, då instruktörerna är väldigt noga med att titta om man lärt sig av det man fått till sig. Instruktörerna tittar både på hur du beter dig på och utanför planen.

Vad tar du med dig från Stegutbildningen? Nyttig kunskap och bra tips som kommer vara bra att ha i div 3.

Vad händer nu? Jag dömde min provmatch i div 3 i helgen mellan IS Halmia och Stafsinge, det gick jätte bra. Instruktörerna va jätte nöjda och meddelade att jag blivit godkänd och kommer nu att döma div 3 framöver. Målet är att göra bra matcher framöver och få chansen att få provmatcher i div 2 så snabbt som möjligt.     

Ett stort tack och grattis till Arian. Mycket bra kämpat! 

2022-08-29