Steg 4 (2021) - Toni Galic

Fortsättning följer vi är framme vidårets sista stegreportage! I detta reportage får vi följa Toni Galic och hans väg till steg 4 under 2021. En resa med mycket framgångar men en stegutbildning med tuffa motgångar. Följ med!

Under 2021 genomförde jag ”Steg 4”, som är det nästsista steget på utbildningsstegen för domare och en utbildning som bland annat ger behörighet att döma div1 herrar och damallsvenskan som huvuddomare. Vägen dit var en oerhörd framgångssaga för min del, då jag bara två år tidigare hade genomfört ”Steg 3”, som i sin tur ger behörighet att döma div3 som huvuddomare.

När jag 2020 blev ordinarie domare i div3, så vet vi alla att corona bröt ut och att fotbollssäsongen halverades och spelades i enkelserie, vilket betydde att alla matcher blev väldigt viktiga för lagen. Det gjorde i sin tur att samtliga matcher blev intensiva och att många svåra och avgörande situationer uppstod. Som domare gäller det att ha en hel del tur, samtidigt som man tar korrekta beslut, något som jag verkligen hade under 2020. Efter 9 matcher i div3 med bra betyg och bra insatser, så fick jag chansen att testa på div2. En bra insats där gav mig ytterligare tre matcher i div2, samtliga med bra insatser och höga betyg.

Helt plötsligt seglade jag upp som en kandidat till att få bli uttagen till steg 4 året efter, något som skulle ske med en uttagning. Vi var fyra domare som på våren slogs om två platser till stegutbildningen på hösten. Mina stabila insatser och min tur fortsatte vara med mig och jag blev en av domarna som blev uttagen till steg 4.

Allting hade gått mycket fort för mig och jag hann inte riktigt förbereda mig mentalt för att gå stegutbildningen, då den började två veckor efter att vi hade fått reda på uttagningen. Den i sin tur blev också väldigt intensiv med två träffar på tre veckor. Vi spenderade fredag till söndag i Helsingborg under träff ett och fredag till söndag i Göteborg under träff två, bara två veckor senare.

Stegutbildningen var väldigt lärorik och givande, då vi filmade våra matcher och studerad de väldigt noga för att på detaljnivå kunna finslipa vår dömning, vad gäller löpningar, placeringar, kroppsspråk och matchledning. Det är en utbildning som gör att man får lära sig mycket om sig själv som domare, men även mycket av sina kollegor.

Tyvärr som har man ju dock även otur och gör dåliga matcher som domare. Min formsvacka råkade tyvärr komma just under steg 4. Efter två mindre bra insatser, fick jag tyvärr bara en 2:a i betyg, något som betyder att man får ett par matcher på sig att fixa till de mindre områdena innan man får chansen att visa upp sig igen och sedan eventuellt får en provmatch i div1.

Det är en tuff motgång att misslyckas under en stegutbildning och man kan lätt ifrågasätta sig själv som domare, men det gäller även att försöka lyssna på de tips och råd som många bra observatörer ger och försöka att fixa till sina misstag. Mina kalibreringsmatcher för steg 4 gjordes under våren och sommaren 2022, samtliga med väldigt bra betyg och insatser, vilket nu har resulterat i att jag är godkänd med min utbildning och äntligen har fått min provmatch i div1. Den genomfördes den 24:e september nere i Skåne med matchen Torns IF – Tvååkers IF, men match som genomfördes väl och som gav mig godkänt betyg. Allt slit och tid har till slut gett utdelning och framgång. Nu hoppas jag att jag får chansen att döma fler matcher i div1 och eventuellt ha chansen att slåss om en ordinarie plats i div1 säsongen 2023.

Ett stort grattis till debuten Toni och ett stort tack för din medverkan. Nu håller vi tummarna för en ordinarie plats i ettan!

2022-09-27