Steg 2 (2021) - Marios Gergess

Hej Allesammans! I detta reportage får vi följa med Marios Gergess som under sommaren 2021 gick steg 2, vilket är det andra av femte steget i utbildningsstegen.

Att jag fick gå stegutbildning 2, även kallad steg 2, genererade att jag fick möjligheten att bli behörig domare i division 5 som huvuddomare. Att gå den kursen gav mig väldigt mycket kött på benen och en värmekänsla där man kände “shit, nu är det allvar och det är dags att döma på nästa nivå”. Alltid kul att utvecklas men även väldigt roligt att träffa nya kollegor, nya människor samt nya kursledare/ instruktörer. När klivet upp till division 5 tas blir man även tilldelad en Coach där denne ger olika tips och trix under tiden man dömer men även att man har ett bollplank att kunna bolla med om diverse tankar eller idéer man har. Är det bra eller är det dåligt.. etc.. Kul att få lära sig nytt och utvecklas, inget annat är glädje kände jag.

Men vägen dit var inte någon promenad på rosor, utan först blev jag nominerad till kursen 2020, men då stötte på vissa förhinder som gjorde att jag inte kom med steg 2 kursen just det året. Jag fick ta nya tag, utvecklas vidare, jobba vidare samt fokusera på mig själv, och året därpå fick möjligheten igen, denna gången gick det hela vägen och jag blev uttagen till steg 2. Därefter klarade jag av samtliga krav samt bevisa det som behövdes för att bli godkänd på steg utbildningen, och är idag klassad som huvuddomare i division 5. 

Inför steg 2 var det viktigt med rätt förberedelse, de största förberedelserna var två fokusområden. Lära sig regelboken utantill samt att vara bättre tränad än de man dömer. Som domare med assisterande krävs ett visst mindgame, och det krävs att man har regelkunskapen samt konditionen, för att nämna två av många delar. Dessa två områden fokuserade jag mest på och var det tuffaste med utbildningen, men idag har jag lyckats med de två punkterna jag hade som förberedelse; att kunna hela regelboken utantill samt känna att konditionen jag har idag är anpassad för tempot man dömer i samt den hastigheten, spurterna, ruscherna, löpningarna etc. som görs under matcher faktiskt orkas med. Jag kan idag därför säga att jag är bekväm i min roll som domare – både regel- samt konditionsmässigt.

Men det absolut bästa var att få träffa så många människor och utvecklas genom att utbyta kunskaper, erfarenheter samt se hur andra domare arbetar i sin roll samt kunna se “vad har de för åsikter och tankar kring mitt sett att döma? Vad tänker de på som inte jag gör?”. Alltid kul att utbyta idéer och tankar med kollegor! 

Tack för mig, Marios Gergess. 

Vi tackar Marios för hans tid och önskar han stort lycka till framöver! 

2022-08-15