Steg 1 (2021) - Leo Holmér

Hej kära läsare! I detta reportagesegment får ni följa med på de olika stegutbildningarna som finns inom domarverksamheten. Syftet med detta segment är att ge kunskap om hur en domares utbildning och karriär kan utvecklas. Det finns fem olika steg, varav det första är Steg 1, och det är här vi börjar, tillsammans med Leo Holmér, som 2021 avslutade Steg 1.

Hej allihop! Leo Holmér heter jag och dömer fotboll som AD i division 4 och som HD i division 6. Kommer från början ifrån Habo där jag dömt föreningsfotboll sedan jag var 12 år fram tills förra året då jag började döma i Jönköping och i JFDK.

Varför jag började döma var egentligen på grund av pappas kompis, Stefan Johannesson, som nu har slutat men när han var aktiv var han en av Sveriges Fifa domare. En dag när jag träffade honom fick jag lite utrustning, (kläder och kort mm). Efter detta kom tanken att testa på att döma och se hur kul det verkligen var. Efter min första match kände jag direkt att detta var förbannat kul och något att satsa på och efter det har det bara rullat på.

Förra året, som också var mitt första år inom JFDK, gick jag steg 1 utbildningen som alla nya domare får gå. Detta var otroligt lärorikt, många saker jag har fått reda på som jag inte haft en tanke på när jag dömde som föreningsdomare i Habo. Också att döma som assisterande som var helt nytt för mig, otroligt mycket som fanns att lära sig som till exempel flaggteknik, att bedöma offsiden utifrån sidlinjen istället för att ta den ute på planen och mycket mer. Under min utbildning som tyvärr var när pandemin var som värst så vi körde den via Teams. Vi träffades 4 gånger, då var vi alla nya domare och instruktörerna som höll i allting. Då gick vi igenom de viktigaste att kunna för att kunna leda en match på bästa sätt och hur viktig regelkunskapen är i matchledandet. Vi har också haft praktikträffar ute på fotbollsplanen, både som AD ena tillfället och HD andra tillfället. Detta också väldigt lärorikt för att lära sig om referenspunkter för att få bästa utgångsläget för att bedöma en offside som AD, och positioneringen ute på planen som HD för att bedöma situationerna på bästa sätt med bra avstånd, då lärde vi också oss om signaltekniken med pipan, hur man ska blåsa i olika situation och så vidare. Det bästa med dessa tillfällen var att få lära sig så otroligt mycket och att få träffa de andra nya och de andra domarkollegerna som höll i våra utbildningar.

Jag tror det tuffaste med stegutbildningen var mina första matcher då man ska gå ut och leda en match när många av spelarna är flera år äldre än mig själv. En av mina första matcher kommer jag ihåg speciellt, då jag själv fick åka till Forserum och döma en match i utveckling b. Innan denna match var jag fruktansvärt nervös för hur detta skulle gå, ska jag en 17-åring från Habo döma en match när spelarna är äldre än mig och vill göra sitt yttersta för att vinna matchen. När jag väl blåste igång matchen släppte all nervositet och matchen gick väldigt bra och spelare och ledare var nöjda efter. Så det vill jag skicka med er nya, tänk inte för mycket, gå ut och ha roligt och gör ert yttersta för alla spelare på planen ska tycka det är roligt och känna att dom har en domare som vill vara där och göra allt för att vi ska kunna spela fotboll och ha kul på en bra nivå.

En sak jag tar med mig från detta är att våga, våga ta besluten, våga stå upp för besluten och förklara för spelarna varför jag tog det beslut som jag gjorde just där och då, våga ta den tuffa matchen man får, som jag sa tidigare, inte tänka för mycket utan att bara gå ut och köra, efter matchen mår man väldigt bra och man är otroligt glad att man tog matchen. Så våga är nog det jag har tagit med mig från mitt första år som domare i JFDK.

Mitt tips till alla nya som ska gå steg 1 utbildningen är att ta in den information ni får av instruktörer och kollegor. Fundera också på vad de vill nå ut med den informationen de ger er, dom gör detta för eran skull och för att ni ska kunna leda matcherna på bästa sätt sen när ni kommer ut på era första matcher.

Mitt första år var otroligt kul då jag har fått komma ut och döma seniorfotboll på riktigt och vara med och bestämma utgången av matcherna. Jag fick också prova på division 6 en av mina sista matcher förra året vilket var kul och se vad man går för och hur 2 domarsystemet fungerar för att lära mig så mycket som möjligt inför den kommande säsongen.

Inför den kommande säsongen så är det div 6 och ad i div 4 som gäller för min del vilket ska bli otroligt kul att få testa på.

Detta är ett yrke som jag verkligen vill satsa på och jag kommer göra allt som krävs för att komma till den absoluta toppfotbollen ute i världen och döma de stora matcherna som spelas.

//Leo Holmér, 17 år

Vi tackar Leo för detta reportage, och önskar han all lycka till med dömandet! 

2022-03-10