Steg 1 (2023) - Jimmi Törnebladh

Vi presenterar årets upplaga av reportagesegment om de olika utbildningsstegen inom domarverksamheten. Målet med detta segment är att ge insikt om utvecklingen av en domares utbildning och karriär. De utbildningsstegen består av fem nivåer, och vi inleder med den första nivån, Steg 1. I år möter vi nykomlingen Jimmi Törnebladh, som 2023 framgångsrikt har genomfört Steg 1-utbildningen och blivit utsedd till årets nykomling 2023.

– För den som inte vet, vem är Jimmi Törnebladh? Berätta mer om dig själv!

Jimmi heter jag, en 32 årig skånsk gammal tvåbarnspappa som till vardags försöker få ordning på framtiden genom att undervisa på ett högstadium i Huskvarna, Alfred Dahlin. Likt många andra har jag en lång erfarenhet inom fotboll om än inte särskilt hög, spelade från att jag var 5 tills ”vuxenlivet” tog över runt 18 års ålder. Sen tog plockade jag upp karriären igen i Jönköping denna gång, Torpa FF blev adressen. Där spelade jag i 5 år innan jag drog korsbandet. Som spelare var jag en av de som njöt minst lika mycket av att snacka skit med både motståndarlaget och domare, enligt så var detta uppskattat, men som domare själv nu kanske jag inser att det nog inte alltid var så uppskattat…

- Hur kommer det sig att du valde att börja döma fotboll och hur har din domarkärriär sett ut?

Jag har precis gjort min första säsong som domare, vilket jag är stolt över. Det var en kompis som tipsade om att utbildning fanns förra året och då nappade jag på det och tänkte ”om jag får utstå skäll och glåpord i mitt yrke på dagtid, varför inte skaffa ett till där det förekommer?”. Skämt åsido men det som fick mig att börja döma var att jag kände att det kan vara kul att få vara kvar i fotbollsfamiljen men samtidigt lägga skorna på hyllan och istället leda matcherna. Dessutom ska jag inte sticka under stolen med att lite extra klirr i kassan aldrig skadar.

- Kan du berätta om hur det kändes att ta klivet in till domarvärlden?

Det som slog mig först under utbildning var hur lite jag faktiskt kunde om fotbollsregler, extremt lite. Så det visade sig vara mycket som var nytt vad gäller regler och saker runt domarskapet. De första matcherna som HD var de som var mest nervösa, när man helt plötsligt skulle vara helt själv, men med bra stöttning från observatörer, faddrar och Filip så gick det ändå bättre än vad jag trodde. Det var en häftig känsla när jag gjort min första HD-match utan någon observatör eller annan person från klubben på plats. Något jag blev förvånad över var vilken stor gemenskap det finns inom domaryrket, framförallt från klubben. Att det ens fanns en klubb hade jag ingen aning om, men det var bara en positiv överraskning med mötena osv.

- Du har under säsongen genomfört steg 1. Kan du berätta om vad det innebär?

Efter stegutbildning blev jag klassificerad till att döma AD upp till div 5 herrar och div 2 damer samt HD-uppdrag i övriga serier. Vad övriga serier är var lite oklart när det pratades om det i början och på utbildningen men det är bl.a de ungdomsserier som inte använder sig av föreningsdomare men fortfarande bara har en domare, plus damer div 4. På utbildning fick vi lära oss mycket kring regler, stil och profil och lite saker runt omkring domarskapet. Något jag kanske saknade på utbildning var mer praktiska saker vad gäller domarskapet, men det fick jag reda på genom klubben och fadder.

- Hur genomfördes stegutbildningen?

Jag var på en tvådagarsutbildning i Växjö vilken var väldigt bra. Vi sågs mellan 9–17 första dagen med teori och på söndagen var det ungefär samma tid men eftermiddagen innehöll ett praktiskt pass där man fick öva på att hantera flaggan som AD (kanske låter överdrivet men det behövs) och positionering som HD på plan samt andra saker som kunder vara bra att få med sig från utbildningen.

- Hur förberedde du dig inför stegutbildningen?

Jag förberedde mig inte överdrivet mycket. Det kanske man skulle kunna skicka ut till de som ska genomföra stegutbildningen innan, alltså några klipp som skulle kunna vara bra att titta på eller lite teori. Vad gäller träning så har jag tränat regelbundet, mest på gymmet, sedan jag avslutade min fotbollskarriär under våren 2022.

- Med facit i hand, hur hade du rekommenderat någon som ska genomföra stegutbildningen att förbereda sig?

Som jag nämnde tidigare, ta del av något/några klipp som visar hur det kan vara att vara domare. Någon form av teori innan hade kanske kunnat vara bra, utan att det blir för mycket innan utbildning så man inte blir avskräckt.

- Vad var det bästa med Stegutbildningen?

Att det var två dagar direkt och inte lite ”ströträffar” här och där över flera veckor. Dessutom var det trevligt att stanna över eftersom det var i Växjö, det skapade lite mer gemenskap med de som jag genomförde utbildningen med.

- En stegutbildning är sällan en dans på rosor, vad var det tuffaste med stegutbildningen (eller vägen dit), och hur handskades du med det?

Det var inget som hade att göra med själva utbildningen men från början var det tänkt att vara i Jönköping men sen i sista stund flyttades utbildningen till Växjö med övernattning. Det blev lite meck med familjepussel osv och det kändes ”överdrivet” att vara iväg så länge, men det blev snarare en positiv överraskning som sagt att det var i Växjö inklusive övernattning.

- Vad tar du med dig från stegutbildningen?

Jag antecknade under teoripasset, inte supermycket men ändå när det var något som var viktigt, det sitter än idag exempelvis SIV (vad gäller offside). När jag sen kom hem efter utbildningen så läste jag igenom mina anteckningar, vilket tog mig kanske 5 minuter, med jämna mellanrum för att hålla uppe det som vi lärt oss under utbildningen. Jag läste även igenom de innan mina matcher och har gjort så genom hela säsongen.

- Har du speciellt minne från stegutbildningen du vill dela med dig av?

Bilresan till Växjö tillsammans med två för mig okända personer som jag trodde skulle bli lite awkward men som visade sig skulle bli mycket trevlig och dessutom lärde jag känna två blivande domarekollegor

- Varför hade du rekommenderat någon att börja döma fotboll?

För att det är något som gör att du växer som människa, det är något som ger dig en extra inkomst och det är något som kommer ge dig mycket glädje i vardagen. Då det är ett sätt att hålla sig kvar i fotbollsvärlden så ger det dig även möjlighet att stanna kvar om du som jag, lagt skorna på hyllan av någon anledning. Dessutom kommer du lära känna väldigt många nya människor och skapa dig ett fint kontaktnät.

- Vad har du för tips till de som skall gå Steg 1 och vill börja döma fotboll domare?

Våga fråga om det är något du inte förstår eller har tagit reda på ännu och våga ta steget till att börja döma fotboll. Försök ha roligt på vägen. Du kommer inte ångra dig!

- Vad händer nu och blev det lika bra som du hade tänkt dig att börja döma?

Jag kommer fortsätta som domare och senast igår pratade jag med vår klassificeringsansvariga i klubben om mitt nästkommande år. Jag ska då få börja döma i div 6 herrar i tvådomarsystem vilket jag ser fram emot väldigt mycket!

- Tack Jimmi och grattis till utmärkelsen som årets nykomling vi önskar dig lycka till framåt!

2023-11-09