Steg 2 (2023) - Emran Kadrija

Vi fortsätter årets upplaga av reportagesegment om de olika utbildningsstegen inom domarverksamheten. I år möter vi Emran Kadrija som 2023 framgångsrikt har genomfört Steg 2.

– För den som inte vet, vem är Emran Kadrija? Berätta mer om dig själv!

Hej, mitt namn är Emran Kadrija, och jag är 24 år gammal. För närvarande studerar jag för att bli mellanstadielärare på Jönköpings University. Under många år har jag också varit engagerad i fotboll, spelat för Huskvarna FF och senare övergått till domarrollen på distriktsnivå. Många före detta fotbollsspelare brukar säga att de hade potential att bli proffs om det inte vore för knäskador, och jag delar tyvärr den typiska berättelsen.

- Hur kommer det sig att du valde att börja döma fotboll och hur har din domarkärriär sett ut?

Jag började min domarkarriär som föreningsdomare i Huskvarna när jag var 14 år gammal för att tjäna lite extra pengar. År 2019 gick jag med i Jönköping fotbolldomareklubb på distriktsnivå, just pågrund av att fotbollskarriären inte gick som jag hade tänkt mig. 4 säsonger senare, under hösten 2022, blev jag nominerad till Steg 2 och genomförde utbildningen nu i somras under Gothia Cup. Målet nu är att ta sig till Steg 3 och följa AD-spåret så långt som möjligt.

- Du har under säsongen genomfört steg 2. Kan du berätta lite mer?

Att bli uttagen till Stegutbildning 2 var inte en enkel resa. Efter nomineringen i fjol fick jag många observationer under våren för att förbereda mig för sommarens kurs. Trots att jag först blev uttagen som reserv fick jag senare en ordinarie plats och genomförde Stegutbildning 2. Det var 14 domare på plats i Göteborg, där 12 av oss blev godkända och erbjöds provmatcher till hösten.

- Hur genomfördes stegutbildningen?

Vi hade en träff nere i Växjö innan vi skulle åka till Gothia, där vi skulle kolla på en div 5 match och prata med Huvuddomaren efter matchen om vissa situationer i matchen, vad som var bra och mindre bra, dem berättade upplägget inför Gothia och vad man ska tänka på, tex att dricka mycket vatten för de kan vara varmt osv.

Väl på Gothia var upplägget exakt som dem förberedde oss, vi var där en dag innan cupen skulle börja och då hade vi praktik och repetition gällande AD respektive HD. Sedan började cupen tidigt på morgonen och vi dömde ca 5 matcher per dag sedan var det lite fritt och eget ansvar på eftermiddagarna, vi var där totalt 5 dagar.

- Hur förberedde du dig inför stegutbildningen?

Jag förberedde mig genom att träna både fysiskt och mentalt under början av året. Samtalen med erfarna domare gav mig värdefulla tips och insikter. Dricka mycket vatten och vara fysiskt redo för de krävande dagarna i Göteborg var också en del av förberedelserna.

- Med facit i hand, hur hade du rekommenderat någon som ska genomföra stegutbildningen att förbereda sig?

Förbered sig mycket med träning och dricka mycket vatten för att orka att visa vad man går för.

- Vad var det bästa med Stegutbildningen?

Det bästa med stegutbildningen var att den hölls i samband med Gothia cup där man får uppleva att döma utländska lag. Sen även de väldigt lärorika utbildningstillfällerna.

- En stegutbildning är sällan en dans på rosor, vad var det tuffaste med stegutbildningen (eller vägen dit), och hur handskades du med det?

En utmaning var oklarheten kring varför jag först blev reserv för att senare få en ordinarie plats. Jag hanterade det genom att fokusera på att visa mitt bästa när jag väl fick chansen. Lärdomen var att behålla fokus och hantera oväntade hinder.

Vad är den största skillnaden för dig som domare från tidigare steg?

Den största skillnaden är att jag att dömmer på högre nivå, som HD i division 5 och AD i division 3. Detta inkluderar längre resor, bättre fotboll men framförallt högre arvoden, ”cash is king”.

- Har du speciellt minne från stegutbildningen du vill dela med dig av?

Det bästa minnet var den roliga och givande tiden med domarekollegorna från Jönköping (Looae och Adnan), där vi skrattade och hade kul under hela resan och Gothia Cup, de är minnen som kommer var med mig resten av mitt liv.

- Tack Emran, stort lycka till framåt!

2023-12-22