Efter 373 matcher i Superettan – Böwing lägger flaggan på hyllan

Mötet i Superettan mellan Helsingborg - Örebro blev Anders Böwings sista match som aktiv domare. Nu kliver han i stället in fullt ut i rollen som coach för assisterande domare i Fokusgruppen och kommer också stötta AD i OBOS Damallsvenskan.

– Jag fick frågan om att bli AD-coach under hösten, men jag kände mig inte riktigt färdig med min aktiva karriär, så jag gjorde en kompromiss med SvFF och fick köra dubbelt under vårsäsongen, alltså både coacha och döma. Nu kändes det däremot rätt att avsluta den aktiva karriären, säger Anders Böwing.

Böwing ser tillbaka på hur AD-rollen har förändrats under sina år som aktiv.

– Idag har assisterande domare på elitnivå en väldigt viktig roll, det är ett lagarbete och ska jag peka ut en enda grej som utvecklats under alla mina år så är det just det, att teamets lagarbete är helt avgörande i dagens fotboll, berättar Böwing.

Det blev 373 matcher i Superettan, ett nytt svenskt rekord.

– Det är svårt att sammanfatta alla intryck. Det finns så klart några enskilda situationer som klamrat sig fast, men åren har också skapat ett lugn och en trygghet som varit till stor hjälp. Erfarenhet och rutin är viktigt som domare, inte bara i det egna agerandet som AD, men du bygger också ett varumärke bland spelare och ledare vilket leder till förtroende och en lugnare resa på plan, förklarar Anders.

Anders berömmer sammanhållningen bland domare på elitnivå.

– Som domare på elitnivå så behöver du ha en bra balans på dygnets 24-timmar. Det gäller att ha stöd både hemifrån och från arbetet, annars funkar det inte. Sedan vill jag lyfta sammanhållningen i vår grupp av AD i Superettan, den har varit viktig för mig. Känslan är att alla vill varandra väl, samtidigt som det finns en inbyggd konkurrenssituation i det vi håller på med, säger Anders Böwing.

I samband med Anders sista match i söndags fick han ta emot specialtryckta och signerade matchtröjor från båda lagen.

– Det blev en väldigt fin dag, precis en sådan avslutning som jag önskat mig. Jag vill verkligen tacka alla inblandade som gjorde det möjligt, avslutar Anders.

Detta är ett reportage publicerad av SvFFs domarkommitté den 2024/06/19 på Referee coach. Eftersom tillgången till Referee coach är beägransad har vi valt att publicera nyhetsartikeln här så våra medlemmar kan ta del av den.